Education March 16, 2012

We proudly presents Ina Bäckström – “Årets IT-tjej” – one of our students at Futuregames

bild tagen från IDG

Ina Bäckström, a student of FG-11 was recently named IT-girl of the year by Microsoft. Well deserved, bearing in mind her valuable efforts in promoting women in both gaming and e-sports and her immeasurable enthusiasm for the latter, organizing the popular BarCraft events, and founding the Frizon Gaming Guild for female gamers among other things. Read the full motivation below (in swedish), (in english) or at IDG:

För första gången har en tjej från dataspelsbranschen blivit utsedd till Årets it-tjej. Det är 24-åriga Ina Bäckström från Stockholm som tog hem utmärkelsen i år.

– Att ha blivit utsedd till Årets it-tjej ger mig en starkare röst att påverka och det ser jag som en stor möjlighet att få fler tjejer intresserade av spel och it, säger Ina Bäckström.

Utmärkelsen skedde i samband med Universum Awards.

Ina Bäckström studerar dataspelsdesign på Futuregames Academy och har etablerat sig som en stark profil inom spelbranschen.

Årets pristagare har också varit delaktig i att starta och driva Barcraft, Sveriges första Esportsbar, och även Frizone Gaming Guild, en förening som jobbar för att främja tjejers spelande.

Utmärkelsen Årets it-tjej delas ut av Microsoft i samarbete med Universum i syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.

Ina Bäckström tycker att det är mycket viktigt att få in fler tjejer i spelindustrin, inte minst för att kunna påverka hur män och kvinnor gestaltas i spel.

– Det är viktigt för spelindustrins utveckling att få in fler kvinnor, och därför måste fler unga tjejer välja tekniska utveckling. Fler företag borde ta liknande initiativ som Microsoft gör, säger hon vidare.

Priset som Årets it-tjej 2012 delades ut av Marie Ygge, försäljningschef på Microsoft.

– Årets it-tjej tar för sig inom såväl spelcommunity som inom Esport och som flygande reporter för såväl tv- och tidningsbranchen. Hon är en naturlig ledare, inspiratör och evangelist, speciellt intresserad av den oerhört snabbväxande spelbranschen, säger Marie Ygge.

Hon berättar att det här var första gången som en tjej från dataspelsbranschen har utsetts till vinnare i prisets i nioåriga historia och att juryn var särskilt imponerad av Ina Bäckström ambition att bryta de könsnormer som i dag portträtteras i merparten av de spel som utvecklas.